1945/”Reformat” dhe “drejtësia popullore”

1945/”Reformat” dhe “drejtësia popullore”

FB_IMG_1494393951985

Nga Kastriot DERVISHI* –

 

Në vitin 1944 Enver Hoxha erdhi në pushtet në aleancë të plotë të elementin kriminal të vendit. Ekipin qeverisës e quajti “qeveri demokratike”. Të veçanta për këtë kohë janë:

-Vjedhjet cilësoheshin “reforma”.

-Krimet quheshin vendosje e “drejtësisë popullore”.

Regjimi propagandonte me të madhe se e ardhmja e vendit ishte te efikasiteti i madh i makinës së diktaturës, d.m.th. në dënimin sa më të madh që u duhej dhënë kundërshtarëve të menduar politikë.

Pjesë e kësaj propagande është edhe kjo foto e bërë në Berat në vitin 1945. “Armiqtë e popullit” janë nxjerrë para popullit në mënyrë që ky t’i përbuzë sa më shumë. I ziu popull, i rrejtur dhe i molepsur shihte me urrejtje “armiqtë”, madje i pështynte ato. Në jo pak raste bërtiste i kënaqur “kriminelët në litar”, etj.

Populli shqiptar i atyre viteve, e mendonte të ardhmen e vet pikërisht te “reformat” dhe “drejtësia popullore”. Në fund, e pa veten në një varfëri të përmasave afrikane.

 

*Ish-drejtor i arkivit te MPB-se.

Related posts