Ja cilat janë 363 fshatrat ku kultivohet kanabis, mes tyre edhe Berati

Ja cilat janë 363 fshatrat ku kultivohet kanabis, mes tyre edhe Berati

Shqipëria është konsoliduar në pozicionin e prodhueses dhe trafikueses më të madhe të rajonit dhe kontinentit të kanabisit ndërkohë q është vijë trafiku edhe për heroinën e droga të tjera të forta.

Ish-zv.ministri i Brendshëm, Arben Ristani ka përpiluar një listë që është publikuar nga Rd me të gjitha fshtrat ku kultivohet kanabisi në vend, bazuar mbi të dhënat nga terreni të zyratrëve lokalë të opozitës por edhe burime të besueshme të shërbimeve të ndryshme policore në vend.
kanabis parcele e mire

Qarku Fier:

Në tre vitet e fundit në Qarkun e Fierit kultivimi i bimës narkotike ka marrë prioritet në të pesë bashkitë që përfshin ky qark: Bashkia Fier, Bashkia Patos, Bashkia Rroskovec, Bashkia Lushnjë dhe Bashkia Mallakastër.

Nëse i referohemi territorit të kultivimit vitin e kaluar pothuajse i gjithë territori ka qenë i kultivuar me këtë lloj bime, tendecë e cila gjatë këtij viti do të jetë në rritje. Konkretisht në Bashkinë e Fierit zonat më të prekura kanë qenë fshatrat: Libofshë, Gryk, Pishporo, Cave, Adë, Darëzezë, Kreshpan, Krapes, Plygë, Vjosë, Gjorgos, Frakull dhe në qytetin e Fierit është kultivuar në sera.

Në Bashkinë Patos, zonat më të prekura janë fshatrat: Dukas, Kuqan dhe Patos-Fshat.

Në Bashkinë Rroskovec, zonat më të prekura janë fshatrat: Kurjan, Vloshtë, Ngjegjan, Mbers, Arapaj, Suk, Strum, Velmisht dhe ka pasur raste të kultivimit në sera.

Në Bashkinë Lushnjë, dy vitet e fundit ka marrë prioritet kultivimi i bimës narkotike canabis–sativa ku bie në sy kultivimi në sera sikurse edhe në fshatrat: Dushk i Madhë, Hysgjokaj, Karbunar, Grabjan, Krutje e Sipërme, Thanasaj, Zhamë, Thanaj, Toshkëz, Mazhaj.

Në Bashkinë Divjakë, është kultivuar në pyllin e Divjakës, anës lumit Shkumbin dhe në fshatin Rremas.

Në Bashkinë Mallakastër, është kultivuar në fshatrat: Kutë, Ninesh, Cerrile dhe Gjerbës.

Qarku Vlorë

Në Bashkinë Vlorë, fshatrave të Lumit të Vlorës, Llakatundit dhe Poros.

Në Bashkinë Sarandë, fshtatrat me kultivim rezultojnë Borsh – Mali Borshit, Fterrë, Çorraj, Sasaj, Lukovë (pjesa malore), Grazhdan, Leshnicë, Navaricë, Theollogo, Dhivër,

Njësia Administrative Konispol, fshatrat Vorv, Ninat, Markat, Kodrat e Konispolit dhe Shalës.

Në Bashkinë Delvinë, fshati Kakodhiq, lugina e Bistricës, Syri Kaltër, fshati Dhrovjan, Krongji dhe Qafa e Muzinës. Pllaja e Mesovunit, Qafa e Skërvficës-zona e Luvadhit.

Njësia Administrative Vergo–fshatrat Tatzat, Kalas (lugina e lumit Kalas përfshi dhe fshatin Bajkaj), pjesa malore e fshatit Vergo, Kopaçez, Varfaj, mali Sopot.

Qarku Dibër

Në Bashkinë Peshkopi zonat me më tepër tendencë për kultivimin e bimëve narkotike, në bazë të informacioneve janë: Zona e Lurës, Territori i grykëderdhjes së “Drinit të Zi”, që fillon nga fshati Zalldardhë deri në Maqellare, në malin e Popinares (ish-Komuna Maqellarë) dhe fshati Luzni.

Në Bashkinë Bulqizë zonat e kultivuara janë: Grykëderdhja e lumit të Okshtunit, Fshati Smollik, Fshati Ternovë, Krahina e Gollobordës, Fshati Çerenec, Kodra e Danit në Fushë Bulqizë, Krahina e Martaneshit.

Në Bashkinë Burrel-Klos, Fshatrat e zonës mbi Klosin, Krahina e Macukullit, Fshati Gurrë, Mali i Balgjait, Zonat kufitare me Malësinë e Krujës.

Qarku Lezhë

Në Bashkinë Mirditës, pjesa më potenciale për kultivimin e kësaj bime narkotike është ish-Komuna e Kaçinarit. Po në këtë rreth ka informacion se po kultivohet hashash dhe në Zonat e Selitës që kufizohet me rrethet e Dibrës (Lurë) dhe Burrelit.

Në Bashkinë Kurbin, sipas informacioneve, zonat që janë mbjellë dhe po përgatiten për kultivimin e canabis-sativa janë fshtrat Mafsheq, Selit, Skuraj (kufizohet me rrethin e Burrelit) Gallat Lefter (sipër Kishës së Laçit), ndërsa zona më problematike është zona që kufizohet me rrethin e Krujës. Ka informacione se po kultivohet edhe në zonën e Fushë-Kuqes dhe Adriatikut, në krahun e majtë të autostradës.

Në Bashkinë Lezhës është mbjellë dhe po përgatitet për mbjellje në zonën Ungrejt.

Qarku Durrës

Në Bashkinë Krujë, zonat më të prekura për kultivimin e bimëve narkotike gjatë vitit 2015 kanë qenë: Njësia administrative Nikël (fshatrat–Zezë, Vrion, Greps, Mukje dhe Kurcaj)

Njësia Administrative Bashkia Krujë (Fshati–Brret, Krast dhe Zahari)

Njësia Administrative Bashkia Fushë-Krujë (Fshati–Halil, Kameras, Kullaj dhe Larushkë)

Njësia Administrative Thumanë (Fshati–Gramzë, Kodër Thumanë, Dukagjin dhe Miliskaj)

Njësia Administrative Noj-Çudhi (Fshati–Rrazë, Bruzallë, Bruzmal, Kroji Madh, Noj, Shkret, Mafsheq dhe Shqezë ).

E njëjta tendencë është dhe për vitin 2016 në të gjithë këto zona.

Kryesisht fidanët kultivohen në sera në zonën e Tapizës-Krujë, Valijas, Vrejon, Nikël dhe Thuman dhe çdo fidan shitet 8 deri në 15 euro.

Në Bashkinë Shijak zonat më të prekura për kultivim të bimëve narkotike gjatë vitit kanë qenë:

Njësia Administrative Ishëm (fshatrat – Gjoric, Darraq, Lalëz dhe Shetaj)

Njësia Administrative Bashkia Manëz (Fshati–Kodër-Manëz, Kameras dhe Radë)

Njësia Administrative Shijak, Komuna Xhaf Zotaj (kryesisht në Shetel dhe nëpër sera brenda avllive)

Qarku Shkodër

Në Bashkinë Vau Dejës zonat ku është kultivuar bima narkotike canabis–sativa janë: fshati Dush, vendin e quajtur Mashën dhe në afërsi të fshatit Ferth në afërsi të përrenjve. Në fshatin Gomsiqe 100 m sipër rrugës kryesore në një pyll me pisha. Në fshatin Karmë e sipërme në zonë të pyllëzuar jo shumë larg zonës së banuar. Në fshatin Koman sipër hidrocentralit në pyllin sipër tij. Në fshatin Lisen, në pyll në afërsi të Liqenit të Vau Dejës. Në fshatin Vjerdhë në pyll në afërsi të Liqenit të Vau Dejës. Në ishullin e Shurdhahit në Liqenin e Vau Dejës. Në fshatrat Melgushe, Mnelë e vogël dhe pothuajse në të gjitha lagjet Mnelë e Madhe në zona të pyllëzuara dhe në disa lagje të fshatit Vig në zona të pyllëzuara.

Në fshatin Shpor dhe Mazrrek, në pyjet e këtyre fshatrave, zona të nxehta për kultivim te bimëve narkotike. Në zonën Shllak, në vendet e quajtura pylli i Benës, sipër rrugës kryesore dhe poshtë rrugës kryesore në hyrje të fshatit Shllak Qendër, dhe pylli Ukbibaj. Në zonën e Temalit në pyjet e fshatrave Kllogjen, Malagji, Telume, Kishe Arrë, Vilë dhe Toplanë, zona të nxehta për kultivim të bimëve narkotike.

Në Bashkinë Shkodër, zona e Dukagjinit, në pyjet e fshatrave Prekal, Sume, Kir, Pult, Shosh, Ndreaj, pothuajse gjithë fshatrat e bregut të lumit, zona të nxehta për kultivim të bimëve narkotike. Në pyjet e fshatrave Kullaj, Ura e shtrenjtë, Dragoq, Postribë.

Në fshatin Rragam, fshati Sheldi i Gurit tëZ, fshati Dajq i Bregut të Bunës, fshati Shirq, Velipojë, Qas, Bregu i Bunës, Melgushe, Stajkë.

Në Bashkinë Koplik (Malësia e Madhe) zonat ku është kultivuar bimë narkotike. Bjeshkët e Bogës, Qafë Thore, bjeshkët e Ducajve, bjeshkët e Kurrilajve Dedaj, bjeshkët e Repishtit, bjeshkët e Rrjellit, në lagjen Culaj fshati Bajzë, Kozhnjë, pylli i Kosanit, fshati Zagore, bjeshkët e fshatit Broje, bjeshkët e fshatit Vukël, bjeshkët e fshatit Nikq, bjeshkët e fshatit Selcë, bjeshkët e fshatit Vermosh, fshati Hot në afërsi me kufirin me Malin e Zi, bjeshkët e fshatit Kastrat, vendi i quajtur bjeshkët e Fushë – Zezë sipër zonës turistike të Razmës, në disa fshatra në bregun e Liqenit të Shkodrës në zonën e Malësisë së Madhe.

Në Bashkinë Pukë, zonat më të prekura për kultivim të bimëve narkotike gjatë vitit 2015 kanë qenë: Zona Korthpules, Vrrithit e Kaftallës, Zona Kaçinarit, Rras Kushnen, Mesul, Mushtë, Tuq, Kodër e Keqe, Zona Karmes e Komanit, Zona Sapaqit, Brebulla, Mërture, Berishë e Epër, Zona e Qafës Tmugut, Fletit, Kurore Dardhës dhe Stanet e Mziut, Tendencë e njëjtë është dhe për vitin 2016 në të gjithë këto zona.

Ka filluar puna për rekrutimin e punonjësve për të përgatitur tokën dhe infrastrukturën për kultivimin e bimëve narkotike. Personat janë me banim në Shkodër, Durrës e Tiranë dhe po kërkojnë toka në thellësi të pyjeve për të mos qenë me prona të regjistruara.

Ka info se po bashkëpunohet me policinë për të krijuar zona të mbrojtura kundrejt pagesës paraprake 10 euro për rrënjë dhe 30% të prodhimit, në përmbyllje të fushatës korrje–shirje.
kanabis fidane

Qarku Berat

Në Bashkinë Berat, kemi informacion se zonat që kanë tendencë për kultivimin e bimëve narkotike canabis-sativa, janë zona të thella, kodrinore dhe jo shumë të banuara. Konkretisht:

Njësia Administrative Terpan: zona e Ballovit, pjesa kodrinore e tij dhe luginat e përrenjve.

Njësia Administrative Sinjë: Fshati Velçan, zona Osmenzez.

Njësia Administrative Cukalat: Fshati Sinjë, zona e Allambzezit dhe në serat e fshatit Cukalat.

Njësia Administrative Roshnik: fshatrat Dardh, Qafë-Dardhë, Roshnik gjithashtu dhe në territorin e fshatit Kapinovë në pllajat e malit të Tomorrit.

Në Bashkinë Kuçovë, Njësia Administrative Lumas në pjesën kodrinore dhe luginat e përrenjve të fshatrave Luzaj dhe Sarafel.

Në Bashkinë Skrapar, zona të kultivuara rezultojnë fshatrat Turbohovë, Potom, Konak, Kakruk, Vendresh, Dobrush, Therepel, Bogovë, Novaj.

Qarku Gjirokastër

Në Bashkinë Tepelenë vitin e kaluar ka patur një kultivim masiv të bimës narkotike canabis-sativa në të gjithë territorin e këtij rrethi. Por dhe ky vit nuk bën përjashtim madje është dyfishuar tendenca e kultivimit.

Zonat më të theksuar në kultivim janë: Fshatrat Progonat (në malin e Këndervicës, konkretisht vendi i quajtur Hon dhe në fshatin Lekdush), Gusmar, Nivicë (në zonën e quajtur Llufa), Rexhin. E gjithë lugina e lumit Bënç.

Njësia Administrative Lops (Dhemblan): në fshatin Dhemblan dhe në kodrat e fshatit Dorz, në fshatin Turan.

Njësia Administrative Buzë: Në kodrat e Selcës dhe fshatit Buz si dhe në luginën e përroit Selc.

Njësia Administrative Luftinjë: Në fshatin Zhapokik, Arrëz, Curril, Luftinj.

Njësia Administrative Qesarat: Në kodrat e Qesaratit, fshatit Shalës.

Njësia Administrative Krahës: Në fshatin Kalivaç, në kodrat e Krahësit një (1) dhe Krahësit dy (2).

Në fshatin Toc dhe luginën e Vjosës.

Njësia Administrative Qendër: Në zonën e Peshtanit, Mezhgoranit, në fshatin Hormovë, Becisht dhe Dams.

Related posts