74-vjetori i lindjes së shkrimtarit Xhevahir Spahiu

74-vjetori i lindjes së shkrimtarit Xhevahir Spahiu

Xhevahir Spahiu lindi më 1 mars të vitit 1945 në Malind të Skraparit. Spahiu studioi në Universitetin e Tiranës, Fakulteti i Filologjisë dhe Historisë, Dega e Gjuhës Letrare.

Që nga viti 1968 ka punuar si gazetar i gazetës Zëri i Popullit, redaktor i revistës Nëntori dhe mësues në Teatrin e Operas dhe Baletit në Tiranë.

Ai ka marrë çmimin “Migjeni” si dhe fitues i çmimit të parë në konkursin për 45-vjetorin e çlirimit të atdheut.

Puna e tij përfshin gjithashtu libra për fëmijë. Xhevahir Spahiu ka bërë edhe tekste për disa këngë, disa prej të cilave kanë fituar çmime.

Poezia e tij gjithashtu ishte fituese e disa çmimeve, si dyfishi i çmimit Migjeni i dhënë nga Bashkimi i Shkrimtarëve Shqiptarë në vitin 1987 dhe 1991.

Në 1973 u shfaq në një revistë poema ‘Jeto’ e cila e zemëroi regjimin komunist, Ndërsa, koleksioni ‘Zgjimi i thellësive’ u publikua në vitin 1979, më pas u tërhoq nga shitja, pasi u konsiderua “jo i shëndetshëm”.

Në vitin 1993, pas rënies së komunizmit, ai u bë sekretar i Bashkimit të Shkrimtarëve dhe u bë president në vitin 1998.

Related posts